Πως να ξεμπλοκάρετε τις υδρορροές σας

Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών είναι το ως να ξεμπλοκάρετε τις υδρορροές σας. Οι  Αποφράξεις Πειραιά είναι εδώ για εσάς. Ένα θέμα που δεν το αντιμετωπίζουμε συχνά, αλλά έρχεται εκείνη η στιγμή που συνήθως μετά από μια έντονη βροχόπτωση, παρατηρούμε τη ταράτσα της οικείας μας να είναι γεμάτη από νερό. Νερό το οποίο αδυνατεί να βρει διέξοδο και συγκεντρώνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της οικοδομής σας.

Παρατηρείτε ότι η υδρορροές σας φαίνονται καθαρές, αλλά παρόλα αυτά δεν απορροφούν το νερό? Στη περίπτωση αυτή μάλλον είναι φραγμένος ο σωλήνας που οδηγεί στο έδαφος. Κάτι το οποίο μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά ωστόσο όχι άλυτο. Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε τις κατάλληλες μεθόδους για να μπορέσετε να ξεμπλοκάρετε μόνοι σας ένα downpipe, χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους που μπορούν να ολοκληρωθούν από εσάς.

Απόφραξη του σωλήνα καθόδου στο επάνω μέρος

Στη περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ελέγξετε το εσωτερικό του φραγμένου σωλήνα. Για να το εκτελέσετε, θα πρέπει να πάρετε μια σκάλα ώστε να είστε ασφαλείς. Εάν η απόφραξη είναι ορατή, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι σύρματος με κάποιο σχετικά μεγάλο μήκος, λυγίζοντας το ένα από τα άκρα του σε σχήμα, ώστε να γαντζώσετε το υλικό που προκαλεί το μπλοκάρισμα. Οι πιθανότητες είναι ότι το υλικό που το προκάλεσε θα πέσει κάτω, μέσα από το σωλήνα, προκαλώντας έτσι ένα νέο φράξιμο.

Μια κατάσταση που μπορείτε να αποφύγετε εάν τοποθετήσετε ένα κομμάτι ξύλο στο τμήμα πάνω από την αποχέτευση, στο σημείο που τελειώνει ο σωλήνας πριν να ξεκινήσετε τη προσπάθεια της απόφραξης. Στη κατάσταση όπου δεν μπορείτε να αγκιστρώσετε το εκάστοτε υλικό, προσπαθήστε να σπάσετε το μπλοκάρισμα με το να περνάτε το σύρμα πάνω και κάτω στον σωλήνα. Μόλις το σπάσετε, για να απομακρυνθεί, ρίξτε άφθονο νερό μέσα στο σωλήνα της υδρορροής με ένα λάστιχο είτε με το κουβά.

Απόφραξη του σωλήνα καθόδου στη μέση

Στο πως να ξεμπλοκάρετε τις υδρορροές σας, σε περίπτωση απόφραξης στο μέσο του σωλήνα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα μπλοκαρίσματα είναι συνήθως δύσκολο να αφαιρεθούν, ειδικά στη περίπτωση των σωληνώσεων με λαιμό κύκνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες επιδιορθώσεις, κατά τις οποίες μπορείτε να αποσυνδέσετε το σύστημα των σωλήνων, είτε να κάνετε χρήση κάποιας εύκαμπτης ράβδου όπως αυτές για το καθαρισμό των αποχετεύσεων.

Εάν επιλέξετε την αποσυναρμολόγηση, το πιο πιθανό είναι να μπορείτε να αφαιρέσετε σχεδόν όλο τον σωλήνα, από τη στιγμή που δεν γνωρίζεται που ακριβώς βρίσκεται το μπλοκάρισμα. Για να αυξήσετε τις πιθανότητές να το βρείτε, μπορείτε να χτυπήστε το σωλήνα κατά μήκος του, ανά διαστήματα και να παρατηρήσετε τον ήχο που ακούγετε. Στη περίπτωση ενός σταθερού, αυτό σημαίνει ότι στο σημείο υπάρχει κάποια απόφραξη.

Κατά την αποσυναρμολόγηση, συνιστάται να αφαιρέσετε πρώτα τις δύο βίδες που συγκρατούν το χαμηλότερο κλιπ που κρατάει το σωλήνα στο τοίχο. Στις περιπτώσεις με κλιπ σωλήνα δύο μερών, καλό είναι να αποσυνδέσετε μόνο το δακτύλιο από το σωλήνα, αφήνοντας την πίσω πλάκα στη θέση της. Εφαρμόστε ήπια δύναμη καθώς είναι αρκετή για να αφαιρέσετε το χαλαρό μέρος του σωλήνα καθόδου και με το τρόπο αυτό μπορείτε στη συνέχεια να δείτε τι είναι αυτό που προκαλεί το μπλοκάρισμα του σωλήνα.

Πιθανό είναι να χρειαστεί να αφαιρέσετε περισσότερα κλιπ και τμήματα σωλήνων, μέχρι να βρείτε την απόφραξη. Μόλις τη βρείτε, μπορείτε να την μετατοπίσετε με την εφαρμογή επαρκούς δυνάμεως με τη χρήση ενός σύρματος ανάλογου μήκους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μια αποφράξεις στο εσωτερικό του σωλήνα. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει, ρίχνοντας λίγο νερό στο εσωτερικό του από τη κορυφή. Εφόσον γίνει η απόφραξη, ενώστε ξανά τα τμήματα και στερεώστε ξανά τα κλιπ στο τοίχο σταδιακά.

Απόφραξη της αποχέτευσης των ομβρίων

Έχοντας αποφράξει ορθώς ένα φραγμένο σωλήνα από σκουπίδια, άμα το νερό εξακολουθεί να μην αποστραγγίζεται, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται πιο κάτω. Στη περίπτωση των υπόγειων σωλήνων να θυμάστε ότι απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός για την απομάκρυνσή τους. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η αποχέτευση μπορεί να χρειαστεί να σκαφτεί. Ίσως και να αντικατασταθεί στη περίπτωση καταστροφής είτε κατάρρευσης.

Ωστόσο υπάρχει μια νέα καινοτόμος μέθοδος, αυτή της επένδυσης σωλήνων αποστράγγισης χωρίς την ανάγκη για σκάψιμο. Σας επιτρέπει να επισκευάζετε τους σωλήνες σας χωρίς τις επιπρόσθετες εργασίες και την ακαταστασία που προκαλούν. Σε κάθε περίπτωση, κάντε την απαραίτητη έρευνα για να βρείτε το κατάλληλο επαγγελματία. Μπορείτε με το τρόπο αυτό να είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα σας θα διαγνωστεί και επίσης, διορθωθεί σωστά.

Μέθοδος για να προλαμβάνετε τις αποφράξεις

Στο εμπόριο μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλα συρμάτινα είτε πλαστικά πλέγματα. Αυτά μπορούν να χωρέσουν βολικά στο μέγεθος του σιφονιού σας, χωρίς το κίνδυνο να γλιστρήσουν προς τα κάτω, προκαλώντας  περαιτέρω απόφραξη. Θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των φύλλων, ενώ περνάει το νερό.

Σε ορισμένα πιο παλιά σπίτια, η υδρορροή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τροφοδοτεί μια χοάνη στο επάνω μέρος ενός αγωγού. Στη περίπτωση αυτή, πάρτε ένα κομμάτι από γαλβανισμένη σχάρα και στερεώστε τη πάνω από τη χοάνη. Με το τρόπο αυτό δεν μπορούν να περάσουν αντικείμενα που προκαλούν απόφραξη.

Άμα υπάρχουν κλαδιά δέντρων που προεξέχουν, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να προκαλούσαν εμπλοκές. Φροντίστε να τα κόψετε, ενώ άμα βρίσκονται έξω από την ιδιοκτησία σας, φροντίστε να πάρετε τη κατάλληλη άδεια. Κατά το κόψιμο τους, βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκληθεί ζημιά στην οροφή και την υδρορροή.

Η πιθανότητα να γίνει μια απόφραξη πιο προβληματική, εντείνετε στη περίπτωση των σωλήνων από χυτοσίδηρο. Εκεί η απόφραξη συνήθως παγώνει και διαστέλλετε και έτσι τελικά ραγίζει τον αγωγό. Αυτό συμβαίνει ειδικά στη περίπτωση του παγετού κατά το χειμώνα. Εκεί θα πρέπει τελικά να προβείτε στην αντικατάσταση του σωλήνα από χυτοσίδηρο.  Η καλύτερη λύση, σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν η αντικατάσταση του ραγισμένου σωλήνα από χυτοσίδηρο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με τα κόλπα που σας παρουσιάσαμε, έτσι ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε δυσμενείς καταστάσεις. Στη περίπτωση που δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα της υδρορροής της οικείας μόνοι σας, καλό είναι να επιλέξετε ένα επαγγελματία. Αυτός είναι εν τέλη ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκτελέσει με ασφάλεια και συνέπεια την εργασία. Έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε τη χρηστικότητα στην οικεία σας.

 

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Βασιλικών 43, Πειραιάς 185 40

21 0422 1626

 

Δείτε περισσότερα για τις αποφράξεις υδρορροών: