Καλύτερες λύσεις για να καθαρίσετε μια απόφραξη αποχέτευσης

Η απόφραξη αποχέτευσης της κουζίνα ή στο μπάνιο μπορεί να είναι πραγματικά μια απογοητευτική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε όλοι στη ζωή μας κάποια στιγμή. Εξάλλου, αυτά είναι δύο δωμάτια στα σπίτια μας που χρησιμοποιούμε πιο πολύ στην καθημερινότητα μας.

Αν και οι αποφράξεις αποχέτευσης δεν μοιάζουν με μεγάλα προβλήματα υδραυλικών και αποχετευτικών εγκαταστάσεων, το κόστος της επισκευής τους αυξάνεται ραγδαία αν δεν είστε προσεκτικοί.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων σίγουρα θα προσπαθήσουν να διορθώσουν μόνοι τους τα προβλήματα των υδραυλικών εγκαταστάσεων, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα. Το να αγνοήσετε ένα πρόβλημα όπως η βουλωμένη αποχέτευση σημαίνει ότι διακινδυνεύετε μια μεγάλη διαρροή στις σωληνώσεις σας. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένες δομικές ζημιές και ακόμη πιο ακριβές επισκευές.

Παρόλο που όλα τα καταστήματα πωλούν χημικά καθαριστικά, να θυμάστε ότι αυτά μπορεί να επηρεάσουν το υδραυλικό σας σύστημα. Η πολύ συχνά χρήση τους προκαλεί φθορά και μερικές φορές ακόμη και διαρροές.

Οι επαγγελματικές υδραυλικές υπηρεσίες είναι η καλύτερη λύση, αλλά μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε μια σπιτική θεραπεία για τη απόφραξη αποχέτευσης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε μερικές σπιτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημά σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Να είστε προσεκτικοί όταν πετάτε πράγματα στο νεροχύτη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις βουλωμένες αποχετεύσεις είναι να σκεφτείτε πριν ρίξετε κάποια πράγματα στο νεροχύτη σας.

Στην κουζίνα, αποφύγετε να πετάτε πράγματα όπως φλούδες πατάτας, κατακάθι καφέ, τσόφλια αυγών και μαγειρικό λάδι. Στο μπάνιο, αποφύγετε να ξεπλένετε τα μαλλιά, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί απόφραξη αποχέτευσης. Το διαλυτικό χρώματος είναι ιδιαίτερα διαβόητο από αυτή την άποψη, μην το πετάτε στις βουλωμένες αποχετεύσεις σας.

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα κάλυμμα της αποστράγγισης. Αν και απλά, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να αποτρέψουν πολλά μπλοκαρίσματα.

Πηγαίνετε στο τοπικό σας κατάστημα και προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζεστε για να προστατεύσετε σωστά τις αποχετεύσεις σας, όπως φίλτρα και καλύμματα. Ο τακτικός καθαρισμός είναι εξίσου σημαντικός. Τα μικρότερα μπλοκαρίσματα είναι πιο εύκολο να τα φροντίσετε από τα πιο σοβαρά.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια σπιτική θεραπεία για βουλωμένη αποχέτευση;

Όσον αφορά τον καθαρισμό των βουλωμένων αποχετεύσεων, τα φυσικά προϊόντα είναι πιο ασφαλή από τα περισσότερα καθαριστικά με χημική βάση, τα οποία περιέχουν θειικό οξύ και υδροξείδιο του νατρίου.

Όπως είπαμε, αυτές οι ταραχώδεις χημικές ουσίες καθαρισμού αποχέτευσης τρώνε τις σωληνώσεις με την πάροδο του χρόνου. Διαβρώνοντας τα υδραυλικά σας, θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα, και όχι μόνο βουλωμένες αποχετεύσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα καθαριστικά αποχέτευσης με χημικά καταλήγουν στις τοπικές πλωτές οδούς. Εκεί, μπορούν εύκολα να βλάψουν τους βιότοπους ζώων και φυτών. Μπορούν να σκοτώσουν ευαίσθητα είδη, καθώς και να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που παράγουν επικίνδυνους αναθυμιάσεις.

Τα καθαριστικά αποχέτευσης του εμπορίου είναι επίσης πιο ακριβά. Η χρήση ενός δαπανηρού χημικού καθαριστικού αποχέτευσης που θα καταστρέψει τους σωλήνες σας και θα μολύνει τις υδάτινες οδούς δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη απόφαση, έτσι δεν είναι;

Οι σπιτικές θεραπείες και τα σπιτικά καθαριστικά είναι ασφαλέστερα, οικονομικά και μπορούν να δημιουργηθούν από αντικείμενα που έχετε ήδη στο σπίτι. Επιλέγοντας αυτά αντί για τα εμπορικά προϊόντα, θα προστατεύσετε το περιβάλλον καθώς και θα καθαρίσετε τις βουλωμένες αποχετεύσεις σας.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για βουλωμένες αποχετεύσεις

Οι περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες για τις βουλωμένες αποχετεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα. Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού θα έχει τα απαραίτητα υλικά στο γκαράζ ή στα ντουλάπια του.

Απόφραξη αποχέτευσης με μαγειρική σόδα και ξύδι

Μία από τις πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση καθαριστικών αποχέτευσης του εμπορίου είναι η χρήση λευκού ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Ιδανικά, αυτά είναι κοινά είδη οικιακής χρήσης. Πιθανότατα έχετε λίγη μαγειρική σόδα και ξύδι στην κουζίνα σας.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για βουλωμένες αποχετεύσεις:

 • Χρησιμοποιήστε ένα μπολ ή ένα φλιτζάνι για να αφαιρέσετε το στάσιμο νερό από τον νεροχύτη.
 • Πάρτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ρίξτε το στην βουλωμένη αποχέτευση. Εάν χρειάζεται, σπρώξτε τη μαγειρική σόδα προς τα κάτω με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα.
  Τώρα, πάρτε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και ρίξτε το στην βουλωμένη αποχέτευση.
 • Για να σφραγίσετε το άνοιγμα, τοποθετήστε ένα κάλυμμα πάνω από την βουλωμένη αποχέτευση. Αφήστε το μείγμα ξιδιού και μαγειρικής σόδας να καθίσει στο σωλήνα για περίπου 15 λεπτά.
 • Μετά από αυτό, απλώς αφαιρέστε το κάλυμμα, ανοίξτε τη βρύση και περάστε ζεστό νερό στην αποχέτευση.
 • Όπως όλες οι άλλες μέθοδοι, έτσι και αυτή δεν έχει ποσοστό επιτυχίας 100%. Εάν καταφέρετε να κάνετε κάποια πρόοδο με αυτό, επαναλάβετε το ξανά για να απαλλαγείτε εντελώς από το μπλοκάρισμα.

Απόφραξη αποχέτευσης με βραστό νερό

Όταν υπολείμματα όπως λίπος και τρίχες φράζουν την αποχέτευση σας, κάτι τόσο απλό όπως το βραστό νερό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Το βραστό νερό είναι μια από τις απλούστερες λύσεις που υπάρχουν και κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Για να ξεβουλώσετε τους σωλήνες με βραστό νερό, δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ζεσταίνετε μισό λίτρο νερό.
 2. Ρίξτε το βραστό νερό στην βουλωμένη αποχέτευση.
 3. Ανοίξτε τη βρύση για να δείτε αν το φράγμα είναι ακόμα εκεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία εάν δεν υπάρχουν αλλαγές ή εάν έχετε αργή αποστράγγιση.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε εδώ είναι ότι το βραστό νερό μπορεί να λιώσει το πλαστικό. Επομένως, εάν η αποχέτευση σας είναι συνδεδεμένη με σωλήνες PVC, καλύτερα να αποφύγετε τη χρήση βραστό νερό.Μερικές φορές, ακόμη και μερικές προσπάθειες με βραστό νερό δεν θα απομακρύνουν το φράγμα. Εάν συμβεί αυτό σε εσάς, απλώς μεταβείτε σε άλλη μέθοδο.

Χρήση εμβόλου για την απόφραξη αποχέτευσης

Μια άλλη απλή λύση είναι η χρήση εμβόλου. Είναι κάτι που όλοι έχουμε στα σπίτια μας. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τυπικό έμβολο για την βουλωμένη τουαλέτα ή την αποχέτευση, τα έμβολα με επίπεδο πυθμένα λειτουργούν καλύτερα.

Ανεξάρτητα από αυτό, δείτε πώς μπορείτε να αποφράξετε μια αποχέτευση με ένα έμβολο:

 • Γεμίστε την βουλωμένη αποχέτευση του νεροχύτη σας με ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον μισογεμάτο και ότι το νερό δημιουργεί σφράγιση γύρω από την αποχέτευση.
 • Πάρτε το έμβολο και τοποθετήστε το πάνω από την αποχέτευση. Ξεκινήστε να αντλείτε πάνω-κάτω όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
 • Αφαιρέστε το έμβολο και ελέγξτε εάν η αποστράγγιση έχει επιστρέψει στο κανονικό.
 • Εάν δεν έχει επιστρέψει, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Εάν πολλές προσπάθειες βυθίσματος δεν φέρουν αποτελέσματα, ξέρετε τι συμβαίνει. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι άλλο.

Υδραυλικό φίδι

Τα τσόκαρα που κάνουν μια μάχη απαιτούν τη χρήση ενός φιδιού αποχέτευσης. Αυτό το βολικό εργαλείο καταπολεμά το μπλοκάρισμα με το σχήμα του. Είναι ένα κουλουριασμένο, σπειροειδές όργανο που μπορεί να φτάσει βαθιά στην αποχέτευση.

Μόλις το φίδι χτυπήσει το μπλοκάρισμα, ο χρήστης πρέπει να στριμώξει τη λαβή στο άλλο άκρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης απομακρύνει το φράγμα και το τραβάει έξω από τον σωλήνα. Τα ηλεκτρικά μοντέλα αντιμετωπίζουν τους μπλοκαρισμένους σωλήνες με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

Όσοι δεν έχουν φίδι υδραυλικού μπορούν να δημιουργήσουν ένα σπιτικό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια συρμάτινη κρεμάστρα και μια πένσα με βελόνα.

Πάρτε την πένσα και ξετυλίξτε την κρεμάστρα, μετατρέποντάς την σε ένα μακρύ κομμάτι σύρμα. Θα πρέπει να διατηρήσετε το αγκιστρωμένο άκρο μιας και αυτό θα χρησιμοποιήσετε για να ξεβουλώσετε την αποχέτευση. Εάν πρέπει να ρυθμίσετε τη γωνία του γάντζου έτσι ώστε να μπορεί να περάσει από το άνοιγμα της αποχέτευσης, μπορείτε να το κάνετε με την πένσα.

Μόλις φτιάξετε το σπιτικό φίδι του υδραυλικού σας, τροφοδοτήστε το κάτω από το σωλήνα μερικά πόδια τη φορά. Να είστε ευγενικοί – δεν θέλετε να σπρώξετε τα υπολείμματα πιο κάτω στην αποχέτευση.

Συνεχίστε να το κάνετε αυτό μέχρι να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει άλλο μπλοκάρισμα στον σωλήνα. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σωστά, τρέξτε ζεστό νερό και δοκιμάστε το.

Καθαρίστε το P-Trap

Εάν εξακολουθείτε να κάνετε την αποχέτευση σας να λειτουργεί σωστά, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στην παγίδα P. Αυτό θα ήταν το τμήμα του σωλήνα σε σχήμα αγκώνα. Θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη.

Το λίπος, τα τρόφιμα και άλλα υπολείμματα μπορούν εύκολα να κολλήσουν στην παγίδα P. Αυτό προκαλεί το νερό να χτυπήσει ένα εμπόδιο στο δρόμο του προς τα κάτω, οδηγώντας σε αργή αποστράγγιση ή πλήρη απόφραξη.

Ο μόνος επαρκής τρόπος για να το διορθώσετε είναι να αποσυνδέσετε αυτό το μέρος και να το καθαρίσετε. Είναι μια ακατάστατη εργασία, οπότε φροντίστε να προετοιμαστείτε με πετσέτες, γυαλιά και γάντια. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Τοποθετήστε έναν κουβά κάτω από τον σωλήνα. Ο σκοπός του θα είναι να πιάσει οτιδήποτε πέφτει από την παγίδα P μόλις την ανοίξετε.
 • Ξεβιδώστε τους συνδετήρες της παγίδας P. Αυτά πρέπει να είναι παξιμάδια ολίσθησης, που βρίσκονται και στα δύο άκρα της παγίδας P.
 • Αφού αφαιρέσετε με επιτυχία την παγίδα P, καθαρίστε την καλά.
 • Επανασυνδέστε το και δοκιμάστε με τρεχούμενο νερό βρύσης.
 • Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ελέγξτε για βουλώματα πιο κάτω στο σωλήνα. Αφαιρέστε ξανά την παγίδα P. Μετά από αυτό, αφαιρέστε το σωλήνα που συνδέει ολόκληρο το σύστημα με τις σωληνώσεις στον τοίχο. Δοκιμάστε να ταΐσετε το αυτοσχέδιο φίδι του υδραυλικού σας μέχρι να αφαιρέσετε το εμπόδιο.

Δείτε περισσότερα για τις περιοχές εξυπηρέτησης της εταιρείας Αποφράξεις Αναγνωστού: